Solitude / Samost

AVTOR O  RAZSTAVI

Pri svojem terapevtskem delu sem se lahko v živo prepričal, kako močne občutke in čustva v nas sproža samota, sploh če je nezaželena. V naših prvih letih po rojstvu je strah pred samoto oziroma zapuščenostjo v bistvu samo ena od oblik temeljnega strahu pred izničenjem in smrtjo. Majhen otrok namreč sam ne more preživeti, usodno je odvisen od bližine in skrbi drugih. Zato nam je ta močan primarni strah že ob rojstvu zapisan v možgane, da nas usmerja v iskanje navezanosti. V začetnem raziskovanju sveta skrbi, da se ne oddaljujemo preveč od svojih skrbnikov in - preživimo.


Tudi kasneje, ko odrastemo in že zmoremo sami poskrbeti zase, ostane vsaj nekaj od tega primarnega strahu. Nekaterim več, drugim manj. Zato se nas bolj neposredno in močneje dotaknejo fotografije, ki prikazujejo samotne oziroma osamljene osebe. Odvisno od naše naravnanosti in osebne izkušnje nas take fotografije privlačijo ali pa nam zbujajo neprijetne občutke,  nikakor pa nas ne puščajo ravnodušne. Sam očitno spadam med prve, saj mi že od začetka fotografske poti vedno znova naproti prihajajo “samotni” motivi. Kar drugače povedano pomeni, da jih verjetno ves čas (podzavestno) iščem oziroma imam poudarjeno naravnanost, da jih opazim.


Kakor koli že, tematsko gledano taki motivi predstavljajo največji delež v mojem fotografskem portfelju: človeška figura v naravi, v mestu, na ulici, v prostoru … Še tako čudovita pokrajina ali fascinantni prostor ne potešita do konca moje fotografske žeje. Če obstaja vsaj majhna možnost, čakam… In včasih mi pride v kader naključni sprehajalec, obiskovalec, tekač ali kolesar. Vsaj zame pokrajina ali urban prostor v hipu dobita čisto druge (fotografske) dimenzije.


Od nekdaj sem bil veliko sam, s tem sem se naučil živeti. V bistvu je to ena temeljnih nalog za prehod v odraslost - naučiti se zdržati sam brez prehudih občutkov osamljenosti ali tesnobe. Samost, ki zame pomeni samoto brez neprijetnih občutkov, je zato logičen naslov razstavljenih fotografij, ki izražajo najintimnejši notranji svet mojega fotografskega ustvarjanja in doživljanja.